Home » 2018 » Январь » 25 » Senovėje švęstos vestuvės ir tradicijos iki šių dienų
11:51
Senovėje švęstos vestuvės ir tradicijos iki šių dienų

Tenka suprasti ir pripažinti, kad nesvarbu, kaip mes skubame, laikas visada mus lenkia. Atsigręžus į praeitį ir palyginus ją su šiuolaikišku gyvenimu galima pastebėti, kaip keitėsi žmonės, jų elgesys ir poreikiai. Ne išimtis ir vestuvių šventės, bėgantis laikas taip pat įtakojo jų organizavimo ir pačios šventės eigos bei joje atliekamų tradicijų pokyčius ir originalių dovanų įteikimą. Tikėtina, kad kiekvienas mūsų turime bent dalelę tradicijų, kurios mums praeitį, nes apie tai kalbėjo proseneliai, seneliai ar tėvai. Gali būti, kad šiuolaikiškiems žmonėms tai nėra priimtina pilnai, bei yra ir tokių, kurie savo vestuvėse ieško būtent senovėje rengtų ceremonijų.

Vestuvės švęstos senolių laikais

Pradėkime nuo paprastos anuomet priimtinos tradicijos, kai dovanas gaudavo ne tik jaunieji. Pagal senovės papročius, nedidelių dovanų laukdavo ir į vestuves atvykę svečiai. Suprantama, kad dovanos svečiams nebuvo tokios gausios ir didelės kaip jaunavedžiams, bet nustebinti kiekvieną smulkia dovanėle prisiminimui būdavo privaloma tradicija. Ypač svarbus buvo artimų šeimos narių pagerbimas, todėl dovanos tėvams, būsimiems ar uošviais jau tapusiems, broliams ir sesėms, dovanų įteikimas buvo lyg atskira vestuvių ceremonijos dalis. Tie, kuriems teko dalyvauti praeito amžiaus vestuvėse gali tik patvirtinti, kad net ir anais laikais dovanų tikėdavosi ir muzikantai, kurie grodavo vestuvėse ir už tai gaudavo sutartą atlygį. Nebuvo galima pamiršti ir piršlių, kurie būdavo savotiški vestuvių vedėjai ir geros nuotaikos kūrėjai. Taip pat tekdavo skirti dėmesį ir pamergėms su pabroliais, o pamirštas pusbrolis ar pusseserė būdavo lyg didžiausias jų įžeidimas.

Prieš kelis dešimtmečius buvę jaunavedžiai su šypsena gali prisiminti, kokios gi tuo metu buvo gaunamos dovanos. Tenka pripažinti, kad anų laikų vestuvėse buvo įteikiamos praktiškos dovanos, kad jaunavedžiai galėtų šeimyninį gyvenimą pradėti be didelių išlaidų. Dovanomis dažniausiai būdavo paklodės, užvalkalai, užtiesalai, užklotai, pagalvės, rankšluosčiai ir daugybė kitų daiktų, kurie jauniesiems galėjo pravesti buityje. Priklausomai nuo vestuves švenčiančių geografinės padės, dovanos jiems būdavo renkamos būtent pagal atskirų kultūrų papročius.

Mylintys vienas kitą jaunieji taip pat negalėjo ignoruoti vienas kito. Nors ir būdavo švenčiamos jaunųjų vestuvės, dovanų vienas kitam neįteikti neturėjo teisės. Tai buvo nuo senų senovės tradicija, kai jaunasis ir jaunoji sumaino vestuvinius žiedus ir vienas kitam juos užmauna ant piršto. Šį santuokos ir susijungimo simbolį jaunieji privalėjo saugoti visą savo gyvenimą. Be šios tradicijos buvo ir dar kelios, kurių privalėjo laikytis tiek jaunoji, tiek jaunasis. dažniausiai jaunoji, savo išrinktajam dovanodavo marškinius. Pagal papročius ir etnografines tradicijas jie būdavo balti ir išmarginti įvairiais siuvinėtais raštais. Jaunikis taip pat turėjo pareigą ir dažniausiai jaunajai dovanodavo tam tikrą sumą pinigų. Tuo metu jaunoji buvo laikoma lyg šeimos biudžeto sergėtoja, o jaunasis privalėjo į tą biudžetą reguliariai įnešti simbolišką duoklę. Vyras dirba ir uždirba šeimos biudžetui, o jaunoji būdavo atsakinga už švarą namuose ir biudžeto priežiūrą.  

Šiuolaikiškos vestuvės gali nustebinti kitokiais sprendimais

Jokia paslaptis, kad šiuolaikiškos vestuvės toli gražu neatspindi tų tradicijų, kurios buvo kadaise. Nors gerbdami senolių papročius jaunieji ir bando panaudoti vieną ar kitą vestuvių tradiciją, lyginant su jų eiga, jos vistiek nebeturi tokio atspindžio, koks būdavo ankščiau. Palyginus dovanų įteikimo tradicijas, tai šiuolaikiški jaunavedžiai dažniausiai dovanų užsiprašo grynais pinigais arba svarbesnius buityje prietaisus, kuriais gali būti šaldytuvas, skalbimo mašina, televizorius ir kitos užgaidos. Bet tokias dovanas šiuolaikiški jaunavedžiai gali įsigyti ir gavę grynųjų, todėl dovanų teikimo ceremonijos jau nebeturi tokios paskirties kaip ankščiau. Retkarčiais jaunavedžiai būna nustebinami įvairiomis povestuvinėmis kelionėmis ar pramogomis, bet tokias dovanas teikia tik labai artimi žmonės, kurie tiksliai žino ar dovana jauniesiems patiks ir bus išnaudota. Be jaunųjų žiedų sumainymo išliko ir kita tradicija, tai artimųjų ir vestuvių svečiams skirtas dėmesys nedidelėmis dovanėlėmis atminčiai. Tokių smulkmenų paieška dažnai tampa rimtu iššūkiu. Bet smagu žinoti, kad šiuolaikiškos technologijos leidžia tai įgyvendinti kur kas lengviau, nei dovanų ieškojusiems prieš kelis dešimtmečius.

Taip pat skaitykite:

Šiuolaikiškų dovanų įvairove ir pasirinkimo galimybėmis galima susipažinti užsukus į internetinį puslapį gravideja.lt - Vestuvių dovanos.

Category: Info | Views: 1173 | Added by: info | Tags: dovanos tėvams per vestuves, ką dovanoti jaunųjų tėvams, dovanos tėvams nuo jaunųjų, vestuvių dovanos, dovanos liudininkams per vestuves | Rating: 5.0/1
Total comments: 0
avatar