Home » 2019 » Март » 27 » Gaminio istorija - Čerpės
10:14
Gaminio istorija - Čerpės

Nors čerpės neretai yra įvardijamos, kaip ypač šiuolaikiškas gaminys, o pardavimo rodikliai rodo, jog tai yra viena populiariausių gaminių, tik nedaugelis susimąsto apie tai, kad būtent ši stogo danga turi ilgą istoriją. Taigi, kokiai įdomiais ir svarbiais istoriniais faktais mus gali nudžiuginti stogo danga – čerpės?

Čerpės

Visų pirma, reikia pastebėti, kad būtent cerpes yra viena seniausiai naudojamų stogo dangų. Šiuo aspektu jos dar gali konkuruoti su kita, taip pat gilias ištakas turinčia stogo danga – šienu. Tačiau dar labiau stebina faktas apie tai, kad ši stogo danga dar ir dabar yra gaminama beveik lygiai taip pat, kaip ir prieš keletą šimtų metų.

 

Naudinga pasidomėti:

 

Ne paslaptis ir tai, kad čerpės gali būti kelių rūšių. Tačiau bene labiausiai yra paplitusios keraminės bei betoninės čerpės. Vis dėlto, šių dienų pardavimo tendencijos rodo, kad betoninės čerpės jau yra populiaresnės nei keraminės. Tačiau tik nedaugelis žmonių žino, kaip jos atsirado, šio rūšies čerpes pradėta gaminti po Antrojo Pasaulinio karo, kuomet trūko įvairių statybinių medžiagų. Tuo tarpu iš betono gaminti stogo dangą buvo kur kas pigiau bei greičiau. Būtent dėl šių priežasčių, betoninės čerpė smarkiai išpopuliarėjo ir tokiomis išliko iki šių dienų. Tačiau taip pat ne ką mažiau džiugina faktas, nors betonines čerpes pagaminti yra greičiau bei pigiau, savo kokybe ir puikiomis savybėmis, jos tikrai nenusileidžia įprastoms keraminėms čerpėms.

 

Taip pat skaitykite:

 

Na, o pabaigai – keletas svarbių faktų apie keramines bei betonines čerpes.

Keraminės čerpės

Keraminės čerpės gali būti formuojamos vienu iš dviejų būdų – juostiniu arba štampavimo. Gamybai yra naudojamas molis ir tik nedaugelis žino, kad būtent nuo molio kokybė priklauso ir galutinė čerpių spalva. Norint pagaminti šio rūšies čerpes reikia nemažai įvairių sąnaudų, tuo tarpu pats gamybos procesas užtrunka maždaug bent 3 savaites.

Betoninės čerpės

Kalbant apie šios rūšies čerpes, verta pastebėti, kad jų tarnavimo laikas yra šiek tiek trumpesnis nei keraminių: jei šio tarnauja apie 100 metų, tai iš betono pagamintos čerpė tarnauja apie 80 metų.

Taip pat lyginant su keraminėmis, verta pastebėti, jog iš betono pagamintos čerpes yra ne tokios laidžios vandens garams. Dėl šios priežasties, ilgainiui gali atsirasti samanų. Taip pat jos yra lengvesnė už keramines, tačiau, net ir esant labai stipriam vėjui, tikrai atlaikys jo gūsius.

Category: Statybinės medžiagos | Views: 5622 | Added by: info | Tags: betoninės čerpės, stogo danga, cerpes, keraminės čerpės, stogo cerpes | Rating: 5.0/1
Total comments: 0
avatar